top of page

Egyszerű tippek a jobb közérzetért és a mentális egészség fejlesztéséért

Kedves Olvasók,


Szeretnék Önökkel, Veletek megosztani 5, a mentális egészséget fejlesztő ötletet, amik már ma hozzájárulhatnak a stabilitáshoz és jobb közérzethez.


1) Táplálkozás - A megfelelő tápanyagok nélkül szervezetünk nem tud jól funkcionálni, ami kihathat a közérzetünkre, az alvás minőségére, az energiaszintre és a hangulatunkra is

- Használhatunk étkezési naplót/alkalmazást pár napon, héten keresztül, hogy látható legyen, milyen tápanyagokból volna érdemes többet fogyasztani:

  • Vízfogyasztás

  • Kálcium, Magnézium, Vas, B vitaminok, Omega 3, Kálium, C-vitamin, D és E vitamin

  • Ezekre mind szüksége van a szervezetünknek a megfelelő, kiegyensúlyozott működésre

- Néhány tipp, hogy minél könnyebb legyen ezekhez a tápanyagokhoz hozzájutni:

Ha egy szokás alkalmazása már magabiztos a mindennapokban, át lehet térni a következőre. Az apró lépések megkönnyítik a változtatás folyamatát.

  • Minden étkezésnél legalább három különböző színű ételt fogyasszunk el;

  • Kísérletezzünk új ételekkel, receptekkel;

  • Mindig legyen kéznél egy üveg víz;

  • A csökkentsük a feldolgozott ételek fogyasztását fokozatosan;

  • Ha egészségügyi ok nem indokolja, törekedjünk a fokozatosságra, ne zárjuk ki az összes megszokott ételt, ételcsoportot egyszerre

  • Legyenek elérhetőek otthon egészséges alapanyagok

2) Alvás- a megfelelő működés fenntartása és kimerültség elkerülése érdekében szükség van elegendő minőségű és mennyiségű alvásra

- Ennek mértéke egyénenként változhat, azonban néhány tipp általánosan alkalmazható

  • Nikotin és alkoholfogyasztást nélkülözzük az elalvást megelőző 2 órában (ezek az anyagok megzavarják az alvásritmust, rontják az alvás minőségét);

  • Célszerű a koffein fogyasztását 8-12 órával az elalvás előtti időszakra időzíteni;

  • Megfelelő hidratáltság – a dehidratáltság rontja az alvás minőségét, a túlzott folyadékfogyasztás azonban a gyakori felébredéssel zavarja meg a pihenést. Érdemes napközben több folyadékot fogyasztani, este pedig csökkenteni ennek mértékét

3) Környezeti tényezők – az alvás-ébrenlét ciklus befolyásolja az éhségérzetet, álmosságérzetet, és a stresszel összefüggésbe hozható kortizolhormon szintjét is

- A napközben bennünket érő napfény segít az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, a közérzet javításában és a D vitamin termelődésben, ami szintén hat a hangulatra.

- Ha lehetőség van rá, ébredést követően érdemes 5-10 percet a szabad levegőn tartózkodni, ez máris segíti a napi ritmus elindítását.

- Ehhez hasonlóan, este érdemes a melegebb fényeket és a sötétet előnyben részesíteni, hogy a szervezetünk felkészüljön a pihenésre.

4) Testmozgás – a mindennapi aktivitás szintje sokat számít a közérzet alakulásában.

- Az izmaink átmozgatása könnyed mozgásformákkal is lehetséges – séta, nyújtás, szabadtéri tevékenységek.

- Az oxigénfelvétel megemelkedése révén az immunrendszer hatékonyabban tud működni, az energiaszint emelkedik és az izmok is könnyebben regenerálódnak.

- A magasabb intenzitású sport növeli a boldogságérzetért felelős endorfinszintet, míg a könnyed mozgás csökkenti a stressz megéléséhez kapcsolható kortizolszintet.

5) Hírek és negatív események - a kellemetlen információkra jobban emlékszünk, mint a pozitívakra.

- Fontos tájékozottnak lenni és a történtekkel tisztában lenni, azonban ezek hozzájárulhatnak a kellemetlen hangulat kialakulásához, fennmaradásához.

- Érdemes határokat felálltani, a nap folyamán csupán néhány alkalommal ezekkel foglalkozni.

- A hangulat stabilizálása érdekében, minden negatív hír, információ vagy esemény ellensúlyozására 5 pozitív történet vagy hír befogadására lehet szükség (számunkra érdekes cikkek, videók, beszélgetések, fényképek).


Remélem, hasznosíthatóak ezek az információk a mindennapokban, hamarosan újabb tippekkel jelentkezem.


Jákli Fruzsina


133 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page