top of page

Sématerápia - Alapszükségleteink

Az érzelmi egészség és az egészéges személyiségfejlődés alapja, hogy gyermekként az alap érzelmi szükségleteink kielégüljenek. Gyermekként egy adott temperemantummal beszelületünk a családi környezetbe, akiknek feladata, hogy odafigyeljenek a mi szükségleteinkre, sajátosságainkra, vágyainkra. Ezek sikeres vagy sikertelen beteljesítése az egyén önértékelését, énképét, a világban betöltött szerepét, helyét, illetve alapvető biztonságérzetét befolyásolják. Így az önmagunkkal, másokkal, a világgal és tevékenységekkel való kapcsolódási képesség alapjaiban meghatározó tényezői ezek a szükségletek.
Rendkívül fontos, hogy nem csupán gyermekként, hanem egész életünkben nélkülözhetetlenek ezek a szükségletek - beteljesülésük módjai változhatnak, de mélyen érezzük, ha valami "nincs a helyén", mintha nem lenne teljes. Ahogy alkalmazkodunk a világhoz, kialakulnak különböző gondolkodási mintáink, elképzeléseink arról, kik vagyunk mi, hogyan illünk a világba, mi biztonságos, mik az értékeink.
A gyermeki lélek fejlődéséhez, a boldog, spontán érzések megéléséhez, majd az Egészséges felnőtté váláshoz mindannyian megérdemeljük, hogy beteljesüljenek ezek a szükségletek. Sajnos nem minden családi körülmény és esemény ideális, rendkívül összetett az, hogy mikor és mire van éppen szükségünk, és azt hogy tudják szüleink és környezetünk biztosítani számunkra.
Hiány, vagy éppen túlzott szükségletkielégülés érzelmi instabilitáshoz, maladaptív, nem segítő mintákhoz vezethet. Ezzel foglalkozik a sématerápia.
És hogy mik is ezek a szükségletek?

1) Biztonságos kötődés -kapcsolat: szeretet, gondoskodás és elfogadás
2) Autonómia, kompetencia és énazosonosság érzése
3) A jogos igények és érzések kifejezésének szabadsága
4) Spontaneitás és játék
5) Reális keretek és önkontroll

Egy pici befelé figyeléssel már el is indulhatunk annak az útján, hogy megértsük, hogy is vagyunk most ezekkel a szükségletekkel, milyen vágyak motiválnak bennünket, és mely háttérbe szorult,
"lemerült" szükségletek igényelnek több figyelmet.
2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page