Keresés

Hogyan fejezhetem ki és érthetem meg jobban a párom szeretetnyelvét?

Lehetséges, hogy párkapcsolatunkban vannak időszakok, amikor úgy érezzük, annak ellenére, hogy sok erőfeszítést teszünk párkapcsolatunk működése érdekében, mégsem tudunk jól együttműködni. Akárhogy is próbáljuk kifejezni szeretetünket a másik felé, ő ezt nem veszi észre vagy nem viszonozza felénk.

Gyakran olyan módokon mutatjuk ki érzelmeinket, ahogy mi szeretnénk azt megtapasztalni partnerünktől. Ennek értelmében aki egy öleléstől nyugszik meg stresszes szituációban, nagy valószínűséggel fogja feltételezni, hogy a másiknak is ez tud segíteni a helyzet kezelésében. Ez igaz is lehet, de mit tehetünk akkor, ha mégsem sikerül eltalálnunk, mire vágyik a másik?

Dr. Gary Chapman szerint öt módon „beszélhetjük” a szeretet nyelvét:

1) Elismerő szavak („Szeretlek!”, „Csinos vagy ma!” „Fontos vagy nekem.”)

2) Minőségi idő (Egymásra fordított figyelem megtapasztalása – közös vacsora, kirándulás)

3) Ajándékozás (Annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra – nem összekeverendő az anyagiassággal, hiszen itt az ajándékok értéke minimális is lehet – egy szál virág)

4) Szívességek (Bármely cselekedet, ami a másik életét megkönnyíti – elvinni a gyermeket az iskolába)

5) Testi érintés (Ölelés, kézfogás, simogatás, masszázs, szexualitás)

Gyermekkorban megtapasztalhattunk módokat, ahogy szüleink fejezték ki szeretetüket irántunk –elmondták, mennyire szeretnek minket és megöleltek (elismerő szavak és fizikai érintés), vagy felvidítottak bennünket és elvittek bennünket a különböző edzésekre (szívességek és minőségi idő). Lehetséges, hogy mi is hasonló mintákat követve fejezzük ki szeretetünket párunk felé.

A kapcsolatainkban eltávolodást okozhat, ha mindkét fél másképp fejezi ki érzelmeit és nem ismeri fel, mire van szüksége a partnerének.

Első lépésként érdemes azonosítani, mi milyen módokon értjük meg a szeretet nyelvét! Idézzünk fel olyan helyzeteket, amikor úgy éreztük, a másik sikeresen kimutatta érzelmeit felénk és éreztette velünk szeretetét (kirándulás megtervezése, ölelés egy hosszú nap után,).

Ezt követően vegyük sorra, partnerünk miket szokott megtenni értünk, amiket mi lehet, hogy nem a szeretet kifejezéseként értelmeztünk (a kedvenc nassolnivalónkat hozta haza a boltból, összehajtogatta a ruhákat). Feltehetően ezek azok a módok, ahogy Ő tudja kifejezni szeretetét felénk, és ahogy szeretné, hogy mi kimutassuk affekcióinkat.

Később pedig megoszthatjuk meglátásainkat és gondolatainkat, tapasztalatainkat partnerünkkel, elkezdhetjük „tesztelni”, mi az, ami hozzáad a kapcsolatunkhoz és több figyelmet fordíthatunk partnerünk igyekezetére is.


10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Mentális egészség fejlesztése Autogén tréninggel

Kedves Olvasók, A korábbiakban írtam néhány tippről, amik segíthetnek a mindennapokban a mentális egészség fejlesztésében. Ezeket az ötleteket egészítheti ki az Autogén tréning módszerének elsajátítá